Titeren

Het vaccineren van jouw hond op maat

Wat is titeren?

Titeren is het vaccineren van jouw viervoeter op maat.

Met een bloedonderzoek gaan we kijken of jouw hond na een vaccinatie voldoende antistoffen heeft aangemaakt om zich te weren tegen bepaalde ziektes. Is dit het geval, dan slaat de vaccinatie aan en is er geen probleem. Is dit niet het geval dan gaan we op zoek naar een ander merk van vaccin om te kijken of dit wel aanslaat.

Waarom je hond laten titeren?

Volwassen honden

Puppy’s

Een vaccinatie slaagt niet altijd aan. Het is de bedoeling bij een vaccinatie dat het immuunsysteem reageert door antistoffen aan te maken, maar dat gebeurt niet altijd. 


Door te titeren gaan we kijken of jouw hond voldoende antistoffen heeft tegen de 3 belangrijkste ziekten waarvoor je vaccineert: infectieuze hepatitis, parvo en hondenziekte. Heeft jouw hond genoeg antistoffen? Dan is hij beschermd en is onnodig vaccineren niet meer nodig. 


Hiervoor werk ik met de Rapid Status Titertest. De resultaten zijn binnen de 10 minuten gekend, waardoor het dus tijdens een consultatie uitgevoerd kan worden.

Bij puppy’s is een titertest aangeraden om het juiste moment te bepalen voor te vaccineren. Een pup krijgt antistoffen via de moedermelk. Zolang de pup deze krijgt, is hij beschermd maar deze verminderen natuurlijk geleidelijk aan. Het ideale moment om te vaccineren is wanneer deze antistoffen verdwenen zijn.


Vanaf 6 weken laat je jouw puppy elke 3 weken titeren om dit moment nauwkeurig te bepalen.


Hiervoor werk ik met de titertest Vaccicheck. Deze test duurt iets langer, maar toont wel nauwkeuriger aan wanneer de maternale antistoffen verdwenen zijn.

 


Welke honden laten titeren?

  • Elke gevaccineerde hond om te controleren of het vaccin goed is aangeslagen
  • Puppy’s om de juiste moment te bepalen voor te vaccineren
  • Fokteven: hoe beter de teef beschermd is, hoe meer antistoffen de pups zullen krijgen
  • Honden met onbekende vaccinatiestatus: geadopteerde honden, honden uit het buitenland, asielhonden, etc.
  • Zieke honden of honden een auto-immuunziekte waarbij je het immuunsysteem niet extra wilt belasten
  • Oudere honden die mogelijks gevoelig reageren op een vaccinatie

Maak nu een afspraak