Wat is hoogwaardige hondenvoeding?

We houden van onze hond en willen dat hij zich goed in zijn vel voelt. Een correcte voeding is daarom essentieel. Vele honden en katten baasjes voederen brokken. Het is makkelijk en wordt meegegeven door de fokker en de dierenarts. Maar wat is nu precies een goede voeding voor je hond en kat?

Honden en katten zijn van nature carnivoren. Een carnivoor is een vleeseter en gebruikt dierlijk weefsel als voedsel. Carnivoren zijn jagers en eten de prooidieren rauw op met huid en haar. Moeder natuur heeft hen hiervoor uitgerust:

  • Ze hebben krachtige kaakspieren waarmee ze enkel een op- en neerwaartse beweging kunnen maken. Ze kunnen geen zijwaartse beweging maken en kauwen dus niet zoals planteneters.
  • Ze hebben een schaargebit waarmee ze hun prooi kunnen knippen en verscheuren en harde botten kunnen kraken. Zo houden ze hun gebit natuurlijk schoon.
  • Het speeksel heeft geen voorverteringsfunctie zoals bij de mens. De maag heeft dus een belangrijke taak. Ze moet het voedsel inclusief de harde onderdelen (botten, vacht, huid …) volledig verteren. Daarom is de zuurgraad van de maag erg laag bij carnivoren. Deze lage zuurgraad vernietigd ook de slechte bacteriën die met het voedsel mee naar binnen zouden zijn geslopen.
  • Carnivoren hebben een korter spijsverteringsstelsel waardoor de vertering erg snel gaat en het moeilijker is om plantaardig voedsel te verteren.
  • De dikke darm bevat heel veel nuttige bacteriën, de darmflora. Carnivoren hebben een groot aantal van deze nuttige bacteriën, maar weinig diversiteit. Het evenwicht wordt dus snel verstoord als ze niet de juiste voeding eten. De darmflora haalt de laatste voedingsstoffen uit het voedsel en vormt een natuurlijk schild tegen mogelijke ziektekiemen.

Onze honden en katten halen hun essentiële voedingsstoffen enkel uit dierlijk weefsel. Ze hebben dus een specifieke voedingsbehoefte om hun goede gezondheid en welzijn te garanderen. Kies een dieet dat voldoet aan volgende kenmerken:

  • Veel eiwitten: hoofdbron waaruit onze metgezellen energie halen en het is belangrijk voor de spieropbouw
  • Weinig koolhydraten, want ze hebben een lage behoefte en een te hoog aantal koolhydraten leidt tot tandsteen en overgewicht
  • Voldoende vet, maar niet overdrijven
  • Vermijd granen, gluten (aanwezig in tarwe, rogge, gerst, spelt), maïs en zetmeel
  • Geef zo puur mogelijke voeding zonder gebruik van kleurstoffen, toegevoegde kunstmatige aroma’s en bewaarmiddelen.

Net zoals bij de mens is het daarnaast ook belangrijk om te kijken naar je hond. Heb je een actieve hond die veel beweegt, dan verbruikt hij meer energie en dien je hem meer te geven, dan wanneer je een hond hebt die eerder rustig is en minder beweegt. Je hond heeft een ideaal gewicht als je jouw vingers op zijn ruggengraat legt en je de wervels makkelijk kan voelen. Hetzelfde geldt voor de ribben.

Volg je hond zijn instinct en respecteer zijn natuurlijke voedingsbehoefte. Zo voorkom je veel problemen en maak je hem gelukkig.