Omgaan met honden met voedingsallergiën.

Een uitgebalanceerd dieet zorgt voor de nodige voedingsstoffen. Patiënten met een voedselallergie ontwikkelen een afwijkende immuunrespons op wat doorgaans veel voorkomende voedingscomponenten zijn en kunnen huid- en spijsverteringsproblemen vertonen.

Wat is een voedselallergie?

Een allergie is een chronische aandoening waarbij sprake is van een immuunreactie, een zogenaamde overgevoeligheid, voor een normaal onschadelijke stof. Een allergie kan worden veroorzaakt door een voedingsmiddel of door een aero-allergeen zoals huisstofmijt of onkruid, boom- en graspollen

Wat is een voedselintolerantie?

Voedselintolerantie wordt gedefinieerd als een niet immuun gerelateerde reactie op een groot aantal verschillende voedingscomponenten, waaronder koolhydraten, vetten of voedingsadditieven. Het heeft ook betrekking op een slechte spijsvertering of een tijdelijk onvermogen om een bepaalde voedingsstof te verteren.

Welke symptomen heeft een hond met voedselallergie?

  1. niet seizoensgebonden jeuk
  2. typisch: likken aan pootjes en in een later stadium een roestverkleuring van de vacht
  3. roodheid van de huid
  4. (wederkerende) oorontstekingen
  5. meestal ontwikkeld dit zich tussen de leeftijd van 1-3 jaar, ouder kan ook
  6. huidproblemen in combinatie met spijsverteringsproblemen
  7. naarmate de ziekte vordert, zien we meer chronische huidaandoeningen met secundaire bacteriële of schimmelinfecties
  8. spijsverteringsproblemen: overgeven, diarree, variabele eetlust, wisselende consistentie en kleur van de stoelgang, winderigheid, hoorbare darmgeluiden, constipatie

Vertoont je hond bovenstaande symptomen, wacht dan zeker niet en maak een afspraak.

Behandelplan = eliminatiedieet. Wat houdt dit in?

Een eliminatiedieet houdt in dat je hond gedurende 8 weken 1 eiwitbron of 1 diersoort krijgt. Ook zijn snacks dienen uitsluitend van deze ene diersoort te zijn. We overlopen samen welke eiwitbron voor jouw hond het meest geschikt is. Doorgaans starten we met een eiwitbron die hij nog nooit eerder heeft gekregen. Zijn lichaam kan hier dus niet allergisch op reageren en zo kunnen we de spijsverteringsstoornissen en huidproblemen onder controle krijgen. Opvolging is erg belangrijk. Na 1 week doen we een update via telefoon of mail. Na 3 weken plannen we een controlebezoek in om te kijken hoe je hond evolueert. Ik raad de eigenaar ook aan een "jeukkalender" bij te houden. Vanaf enkele weken voor de start van het dieet noteer je elke avond hoe de jeuk is op een schaal van 1-10. Deze score geef je dagelijks tot het einde van het eliminatiedieet.

Kan je een allergietest doen?

Zowel voor omgevingsallergiën als voedingsallergiën kan je een bloedtest doen. MAAR zelfs de testen die statistisch tot op zekere hoogte correleren, zoals de IgE-serumtest, correleren niet altijd met het exacte ingrediënt. Een dieetproef is de beste manier om de diagnose te stellen.

Bieden pre- en probiotica een meerwaarde in de behandeling?

Ja. Het microbioom is een zeer belangrijk aspect van de darmgezondheid. Zoveel patiënten die een eliminatiedieet krijgen voorgeschreven, hebben een microbioom dat al is weggevaagd door de traditionele medicatie en de aanhoudende allergische reactie. Het is belangrijk om pre- en probiotica met elkaar te combineren. Je hebt een grotere kans om een positieve invloed op het microbioom te krijgen met een prebioticum erbij dat de groei van nuttige bacteriën bevordert, in plaats van alleen maar de darm te besprenkelen met probiotica.

Conclusie

Voeding speelt een zeer belangrijke bij spijsverteringsstoornissen en allergische huidaandoeningen. De meeste honden met chronische spijsverteringsstoornissen en huidproblemen zullen reageren op een dieettherapie. Het vinden van de juiste match voor een individuele patiënt gaat met vallen en opstaan. Er is teamwork en goede communicatie nodig tussen eigenaar en dierenarts om een eliminatiedieet te doen slagen.