10 stappen voor een gelukkige hond

Je houdt van jouw hond, maar ben je zeker dat je hem altijd een plezier doet? Hier vind je 10 tips om jou daarbij te helpen.

10 stappen voor een gelukkige hond

1) Ga op wandel

Voor jouw hond is een wandeling dé gelegenheid om nieuwe geursporen te ontdekken van zijn soortgenoten. Dat is voor hem evenveel waard als dat jij vrienden zou tegenkomen en begroeten

2) Vrij verkennen

Blijven stilstaan en snuffelen bij een geur, een  spoor volgen, en vooral op het moment zelf doen waar hij zin in heeft, zijn erg plezierig voor jouw hond. Doe wanneer het kan dus even de leiband af. Je zal zien dat hij steeds in je buurt blijft.

3) Speel samen

Een hond heeft een echte teamgeest. Dat bewijst hij door steeds jouw bevelen op te volgen. Maar als je met hem speelt begeeft jij zich op zijn terrein en dat apprecieert hij enorm. 

4) Daag hem mentaal uit

Vindt jouw hond niet meteen hoe hij een tak kan meedragen of hoe hij kan drinken van een fontein? Laat hem even zoeken. Het is een mentale uitdaging en die vindt hij minstens even leuk als een fysische inspanning.

5) Beloon hem

Daarom moet je hem dus taken geven om uit te voeren én hem belonen en als hij het goed heeft gedaan: een zachte aanraking of aandacht zijn voor hem zeker zo belonend als een snack.

6) Regels

Honden houden van regels. Ze geven hen structuur en zekerheid en laten hen toe om u een plezier te doen. Afwijken van de regel daarentegen maakt hen ongerust. Je kunt dit dus best respecteren.

7) Knuffeltijd

Honden hebben geen armen en kunnen dus niet knuffelen. Daarom verkiezen ze een uitvoerige aai- of krabsessie des te meer. Via zijn lichaamstaal toont jouw hond je dat hij het leuk vindt, dat het genoeg is of dat hij nog meer wil.

Waar hij een afkeer van heeft…

8) Let op voor onbewuste handelingen

Sommige onbewuste handelingen kunnen door je hond verkeerd ervaren worden: een onverwachte aanraking die hem doet opspringen, een kwade blik in zijn ogen (wat hij ervaart als een indringing) of een vernedering. Wees je bewust van de impact die het op je hond kan hebben en let op je handelingen in het bijzijn van je lieftallige viervoeter.

9) Spreek duidelijke taal

Honden begrijpen geen mensentaal. Om iets van je hond gedaan te krijgen moet je dus korte woorden gebruiken (en steeds dezelfde). Of nog beter: een vast gebaar voor te komen, te eten, te wandelen, te kalmeren enz.

10) Rust

Jouw hond is als een spons. Als jij gelukkig of triest bent zal je hond dat snel merken en overnemen. Als je zich dus slecht of gestresseerd voelt, probeer dat dan nooit uit te werken op je hond.

Nood aan meer informatie? Contacteer mij gerust.